Hoppa till innehåll

Henrik Lundqvist – allt du behöver veta

Lundqvist är en professionell ishockeymålvakt som är född i Sverige. Han har en gedigen hockeykarriär bakom sig och har bland annat spelat 15 säsonger i den amerikanska hockeyligan NHL.

Här är allt du vill veta allt om Henrik Lundqvist!

Snabbfakta – Henrik Lundqvist:

Här kommer lite snabbfakta, exempelvis hur gammal är Henrik Lundqvist, hur lång han är och om han har syskon;

Ålder:Han är född i Åre, Sverige den 2 mars 1982.
Längd:185 centimeter lång
Syskon:En tvillingbror som heter Joel Lundqvist och en storasyster som heter Gabriella
Familj: Fru och två döttrar

Mer om Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist har en bror som även han är ishockeyspelare. Han heter Joel Lundqvist och är 40 minuter yngre än Henrik. De är tvillingar. Han spelar just nu som forward i Frölunda HC. När bröderna möttes i NHL blev Henrik den första målvakten någonsin i NHL att behöva möta sin tvillingbror. Henrik och Joel Lundqvist har även en äldre syster som heter Gabriella.

Mer om Henrik Lundqvist egna familj

Lundqvist har fru och barn. Hockeyspelarens fru, eller wife som det heter på engelska, heter Therese Andersson. 1998 träffas paret när Henrik spelade för Frölunda HC. De gifte sig i augusti 2011 på Jungfruöarna i Karibien, och de har två barn tillsammans, två döttrar. De två döttrarna heter Charlise och Juli. Ålder på barn är nio respektive sju år gamla.

Var bor Henrik Lundqvist?

Henrik Lundqvist bor i New York sedan 15 år tillbaka. Där bor han tillsammans med sin familj. Han har även kvar bostäder i Göteborg, där han bodde innan USA. Henrik med familj fördriver ofta sin tid i sitt hus på sommaren utanför stan.

Vad tjänar Henrik Lundqvist?

Eftersom Henrik Lundqvist har spelat många säsonger i NHL kan man lugnt säga att han har spelat sig till en förmögenhet. I en intervju 2017 i Expressen avslöjade han att han totalt har tjänat ihop 920 miljoner kronor i lön under sina år i NHL och New York Rangers som lag. Henrik Lundqvists net worth är 35 miljoner dollar. Inte dåligt!

Vilket lag spelar Henrik Lundqvist i?

Henrik Lundqvist har i skrivande stund inte ett nuvarande lag. Tidigare har han spelat i Rangers i 15 säsonger. Innan dess spelade han i Västra Frölunda HC och innan dess även i Rögle som junior. Han skrev på ett ettårskontrakt värt 1,5 miljoner dollar med Washington Capitals den 9 oktober 2020 men spelade aldrig några matcher med anledning av ett hjärtfel.

Har Henrik Lundqvist hjärtfel?

Efter att ha blivit signad av Washington Capitals genomförde laget en undersökning på Henrik Lundqvist. Man upptäckte då att han led av ett hjärtfel. Det meddelas i december 2020 att han inte skulle kunna spela i laget. Henrik berättade då att han hade vetat om hjärtfelet i 15 år, att han hade en klaff som läcker, och att han visste att det var tvunget att fixas förr eller senare. På några månader förvärrades dock hjärtfelet och läckan blev värre. Till slut blev även aortan för stor. Lundqvist var då tvungen att opereras vilket han gjorde.

Finns Henrik Lundqvist på Instagram?

Henrik Lundqvist har ett konto på Instagram, @hlundqvistofficial. Där lägger han upp en blandning av personliga bilder på sin familj och sina barn, men även uppdateringar från hans yrkesliv som tv-kommentator. Han har över 602 000 följare på Instagram.

Henrik Lundqvist tröjhissning

När Henrik Lundqvist meddelade i augusti 2021 att hans hockeykarriär var över meddelade Rangers att hans tröja skulle pensioneras. Han blev då den elfte spelaren vars tröja pensionerades av hockeylaget, tillsammans med bland andra Ed Giacomin, Brian Leetch, Harry Howell, Rod Gilbert, Andy Bathgate, Adam Graves, Vic Hadfield, Mark Messier, Jean Ratelle och Mike Richter.

Henrik Lundqvists hyllning och avtackning

Hyllning och avtackningen ägde rum i Madison Square Garden i samband med matchen mot Minnesota den 28 januari. På plats för att ta del av ceremony och avtackningen fanns även familj, vänner, före detta lagkamrater och fans. 1 000 gäster var speciellt inbjudna till den speciella kvällen.

Känslosamt tacktal vid pensioneringen

I ett omtalat och känslosamt tal sade han att han ville tacka alla otroliga Ranger-fans i New York. Han berättade att han var väldigt tacksam över att de hade fortsatt att stötta honom under hela karriären och att det hade varit en underbar resa. Givetvis tackade han även alla inom hockeyorganisationen och även sin familj. Lundqvist avslutade med att säga att kärleken och stödet som alla hade gett honom under åren i laget hade betytt allt för honom och att han skulle bära med sig minnet av tröjhissningen för resten av sitt liv.

På natten, svensk tid, hissades tröjan med nummer 30 upp i taket som ett tack för hans 15 år långa kämpande för laget. Pensioneringen innebär att ingen någonsin kommer att kunna bära en tröja med nummer 30 i laget igen.

Henrik Lundqvist pension

Den före detta hockeymålvakten lade skridskorna på hyllan år 2022. Det meddelade han på en presskonferens. Efter 15 år i NY-laget köptes Henrik Lundqvist ut år 2020 och han skrev i stället på för en säsong med Washington Capitals. Det blev dock inget av med det eftersom han samma år meddelade att han hade hjärtproblem som skulle åtgärdas i början på januari 2021. Då trodde man att han skulle vara tillbaka i februari, men så blev alltså inte fallet. Efter åtta månader meddelade han att han istället skulle avsluta hockeykarriären.

Vad jobbar Henrik Lundqvist med i dag?

Den före detta hockeyspelare har, som är välkänt vid det här laget, bytt yrkesbana helt. Han har sadlat om från målvakt till tv-expert. Ibland sitter han med i de nationella sändningarna från TNT, ofta i kabelkanalen MSG:s sändningar om Rangers.

Han brukar vanligtvis synas bredvid John Giannone som programledare och även jobba tillsammans med målvaktskollegan Steve Valiquette som andra expert.

Reklam för Head and Shoulders

Lundqvist har gjort sig känd för flera olika reklamer och filmer. Sedan 2012 är han bland annat ambassadör för schampomärket head and shoulders och har spelat in flera olika och omtyckta reklamfilmer. Folk känner ofta igen honom från reklamerna vilket har gett honom smeknamnet ”schampokillen”, något som ofta görs parodi på i filmerna. Han har setts med flera andra kända profiler i reklamerna. Bland annat Benjamin Ingrosso och Alex Schulman.

Hockeyspelaren på US Open

När Lundqvist besökte tennisturneringen US Open 2021 gjorde han succé. Både han och tvillingbrodern Joel Lundqvist i Frölunda har alltid haft ett stort tennisintresse och spelar även gärna själva under somrarna hemma i Sverige.

Bland de 25 000 åskådarna på Arthur Ashe Stadium var det Henrik Lundqvist som syntes lite mer än de andra. Den svenske målvaktslegendaren och frun Therese satt bakom de amerikanska Hollywood-skådespelarna Brad Pitt och Bradley Cooper. Tv-kamerorna tycktes också med fokusera och zooma in på han som kallas ”King Henrik” i New York.

Henrik Lundqvists Louis Vuitton-koffert

När Lundqvists tröja hissas får han en omtalad svartgrå koffert från Louis Vuitton som var specialdesignad med svenskens logga. Väskan var inte heller den enda gåvan han fick under sin tröjhissning, innan fick han ta emot ett par minst sagt spektakulära gåvor. Han får bland annat en elgitarr från tennislegendaren och nära vännen John McEnroe. Dessutom får han puckar från samtliga 70 hållna nollor som Rangers materialare Acacio Marques sparat. Inte nog med det så fick han tre exklusiva vinflaskor från klubbens dåvarande spelarkaptener, däribland svenska Mika Zibanejad.

Har Lundqvist fått några utmärkelser?

Henrik har fått flera utmärkelser under årens lopp. I NHL:s historia har till exempel ingen annan svensk målvakt vunnit fler matcher, eller hållit nollan fler gånger än vad Lundqvist har gjort. Lundqvist har även blivit uttagen och deltagit i NHL:s årliga All Star-match fyra gånger, det vill säga år 2009, 2011, 2012 och 2018. År 2012 blev Lundqvist utsedd till NHL:s bäste målvakt då han vann Vezina Trophy. Han har dock aldrig vunnit Stanley Cup, men varit nära flera gånger. Lundqvist spelade bland annat final år 2014.

År 2017, den 12 februari, får han sin 400:e seger som NHL-målvakt. Han var då den allra första europeiska målvakten att nå den gränsen. Henrik var dessutom först i klubbens historia att göra det och även den målvakt som har vunnit 400 gånger snabbast av alla målvakter någonsin i NHL.

Han har även vunnit ett OS-guld och ett VM-guld med det svenska hockeylandslaget. Lundqvist har även blivit utsedd till världens bäst klädda man en gång.