Hoppa till innehåll

Kalaha– Så här fungerar det

Kalaha är en utmaning som många tycker är rolig att möta. Du spelar mot en annan spelare och behöver brädspelet för att kunna spela det. Utmanar dig och kräver logiskt tänkande på samma sätt som en del casinospel.

Regler för Kalaha

Sätt upp spelplanen och fyll de mindre groparna med 3 eller 4 kulor vardera. Spelet går från vänster till höger och den stora gropen på höger sida är ens hemmaplan. Målet är att flytta kulorna så att de hamnar i den stora gropen. Man flyttar genom att ta alla kulor från en grop och sedan lägger man en kula i vardera efterföljande grop. Det är enbart kulorna på ens egen sida av spelplanen man får använda sig av.  Om sista kulan hamnar i hemmaplanen får man spela igen annars är det motspelarens tur.

För att bestämma vem som börjar drar man lott, singlar slant eller använder något annat likvärdigt sätt att bestämma detta på. När motspelaren inte längre kan flytta några kulor får man ta alla kulor som ligger på ens egen sida av spelplanen och lägga dem i hemmaplanen. Målet är att få så många kulor som möjligt.

Vad innebär Kalaha?

Att spela Kalaha kräver att man planerar dragen man gör och räknar varje kula. På det sättet kan man enklare få flera drag efter varandra och därmed öka sina möjligheter att vinna.

Översiktsregler för Kalaha:

  • Sätt upp spelplanen.
  • Bestäm vem som börjar genom lottdragning.
  • Alla små gropar ska fyllas med samma antal kulor, 3 eller 4.
  • Kulor flyttas från vänster till höger på spelplanen.
  • Ta alla kulor i en grop och lägg sedan en av kulorna i varje efterföljande grop.
  • Hamnar sista kulan i hemmaplanen får du spela igen.
  • När motspelaren inte kan göra några drag får du ta alla kulor på din sida och lägga i hemmaplanen.

Att tänka på när man spelar Kalaha

Det viktigaste att tänka på när man spelar Kalaha är att planera varje drag. Räkna kulorna både på din sida och på din motståndares sida. På det sättet kan du använda dig av dina kulor på bästa sätt.

Så här räknar du poäng i Kalaha

Poängräkning förekommer inte i Kalaha utan den som har mest kulor vinner i slutändan.

Så kommer du igång med Kalaha

För att kunna komma igång med brädspelet Kalaha måste du ha en spelplan och kulor. Ett roligt sätt att spendera en kväll på.