Hoppa till innehåll

Maxi Yatzy – Så här fungerar det

Maxi Yatzy är ett tärningsspel likt många man hittar på ett casino. Skillnaden mot vanlig Yatzy är att du använder 6 tärningar istället för 5. Ett roligt spel som kan spelas med nästan hur många spelare som helst.

Regler för Maxi Yatzy

Att spela Maxi Yatzy är inte svårt. Det finns tre nya drag till skillnad mot vanlig Yatzy och de är Full Stege som är 1 – 6, Hus som är två tretal och Torn som är ett fyrtal och ett par. Målet är att slå tärningarna och bilda kombinationer. Exempelvis flest ettor, tvåor, stege, fyrtal och femtal. Man räknas sedan ihop poängen från tärningarna och vinnaren är den med mest poäng. Maxi Yatzy låter varje spelare slå tärningarna tre gånger.

Outnyttjade kast kan sparas till en senare rund. Om man inte lyckats att få någon kombination måste man välja en kombination på pappret att stryka. Ett roligt spel som passar för många spelare och som kan göra en kväll väldigt trevlig.  

Vad innebär Maxi Yatzy?

Maxi Yatzy handlar till största delen om tur. Du måste se till att använda det tärningarna visar för att samla in så många poäng som möjligt. Då det däremot inte är ett strategiskt spel på samma sätt som många andra handlar det om att använda tärningarna på bästa sätt.

Sammanfattade regler för Maxi Yatzy:

  • 6 tärningar, tre slag per spelare.
  • Outnyttjade kast kan användas senare.
  • Bygg kombinationer och samla ihop så många poäng som möjligt.
  • Vinnaren är den som får mest poäng.

Att tänka på när man spelar Maxi Yatzy

Det viktigaste att tänka på när man spelar Maxi Yatzy är att ha kul. För det är hela vitsen med spelet. Se till att du planerar vilka kombinationer du ska satsa på efter att du sett hur tärningarna landat.

Så här räknar du poäng i Maxi Yatzy

Du räknar poäng genom att lägga ihop värdet från alla tärningarna som är en del av kombinationen. Får du 6 tärningar som visar 1 är det 6 poäng du vinner. Om en spelare fått 84 poäng eller mer under första rundan får spelaren en bonus på 100 poäng. Maxi Yatzy ger även det 100 poäng i bonus.

Så kommer du igång med Maxi Yatzy

För att komma igång och spela Maxi Yatzy måste du ha 6 tärningar och ett papper för att hålla reda på poängen. Enkelt att spela när det passar en själv.