Hoppa till innehåll

Viktiga skillnader mellan olika spelsidor på nätet

Oavsett om man har fotboll, ishockey, tennis eller basket som favoritsport finns en hobby alla kan samlas kring: betting. Att spela på odds är populärt hos många sportfantaster, inte minst då det kan göra matcherna mer spännande.

Sportbetting har fått sig ett stort uppsving under senare år. Allt fler har upptäckt fascinationen i att satsa pengar på ett resultat och hålla tummarna för att det går vägen. I takt med att intresset ökar har antalet spelsidor gjort detsamma.

En av fem spelare beredda att spela på bettingsajter utan svensk licens

Vad gäller spelsidor kan man dock dela upp gruppen bettare i två: de som väljer svenska spelsidor och de som väljer bettingsajter utan svensk licens. De allra flesta svenska spelare väljer det förstnämnda alternativet, men en betydande andel väljer att spela utanför det svenska licenssystemet. Enligt en rapport från Spelinspektionen, publicerad 2022, kan omkring 21 procent av spelarna tänka sig att spela på en sida som saknar svensk licens.

De exakta anledningarna till att spelare är beredda att söka sig till bettingsajter utan svensk licens framgår inte. Men genom att titta på vad som skiljer svenska spelsidor från utländska sådana får man fram vad som kan tänkas locka med att spela hos en bettingsida utanför Sveriges gränser.

Fler bonusar

Den spellag som infördes i Sverige år 2019 medförde flertalet begränsningar som spelbolagen måste anpassa sig till. En av de mer omtalade punkterna är den gällande bonusar. I dag får svenska spelbolag endast erbjuda sina kunder en bonus, som enbart får tilldelas i samband med den första insättningen.

Bettingsajter utan svensk licens regleras av annan myndighet än Spelinspektionen och behöver därför inte anpassa sig efter de svenska reglerna. Två av de största utländska licenserna är de på Malta och Curaçao.

Spelbolagen som regleras av dessa licenser, och många andra, sätter inga liknande bonusbegränsningar som i Sverige. Här kan spelare, precis som innan 2019, ta del av flera bonusar vid flertalet tillfällen. Inte sällan är bonusarna också om större belopp än på svenska spelbolag.

Inget krav på spelgränser

Den svenska spellagen sätter inte bara gränser gällande bonusar, utan även vad gäller insättningar och speltid. I dag är samtliga spelare på svenska bettingsidor tvungna att ange personliga insättningsgränser, det vill säga hur mycket pengar man kan sätta in till sitt spelkonto som mest.

Gränserna sätts per dag, vecka och månad. Spelarna har fortfarande stor frihet i och med att gränserna kan sänkas när som helst, men vill man höja dem krävs att man väntar minst 72 timmar innan ändringen genomförs.

Därtill måste alla svenska spelbolag vara direktanslutna till Spelpaus – det avstängningsregister som infördes i samband med spellagens entré på marknaden. Här kan man stänga av sig från allt spel om pengar i Sverige under en valfri tidsperiod.

En avstängning gäller dock inte på bettingsidor utan svensk licens, i och med att de inte ingår i det svenska licenssystemet. På utländska bettingsidor finns heller inget liknande alternativ för en heltäckande avstängning.

Annat spelutbud

Spelreglerna är såklart en viktig del i bettingupplevelsen, men hjärtat i varje bettingsida är dess spelutbud. Även här kan vi hitta vissa skillnader mellan svenska och utländska alternativ. De svenska spelsidorna riktar sig enbart mot svenska spelare, vilket är varför bolagen lägger störst krut på att erbjuda odds på matcher och event som är de mest populära i Sverige.

Utländska bettingsidor, däremot, har ofta hela världen som sin spelplats. Med detta kommer att de måste erbjuda odds som tilltalar en lång rad olika personer och målgrupper. På bettingsajter utan svensk licens kan man därför hitta fler odds på sporter som inte alltid får den största av uppmärksamhet i Sverige, såsom cricket, rugby och andra sporter. Dock kan utbudet av odds på exempelvis Allsvenskan eller SHL vara mindre på dessa sidor.

Hur skiljer sig eventuell vinstskatt?

Alla eventuella vinster man tar ut från en svensk bettingsida är helt och hållet skattefria. Detsamma går inte att säga om bettingsidor utan svensk licens, i alla fall inte alla av dem. Spelar man på en sajt med licens utfärdad inom EU/EES, exempelvis på Malta, krävs liksom i Sverige inte att man betalar skatt på eventuella vinster.

Vad gäller spelsidor med licens utanför EU/EES, däremot, krävs att man betalar 30 procent i skatt för nettovinster som överstiger 100 kronor. Med nettovinster menas den summa som skiljer mellan insatser och utbetalningar under ett beskattningsår.

Sammanfattning

Svenska spelsidor erbjuder i regel ett högre konsumentskydd, medan utländska bettingsidor kan bjuda på en mer fri spelmiljö. Detta då de sistnämnda inte omfattas av lika stränga begränsningar gällande bonusar, spelgränser eller spelpauser. Vilket av dessa två alternativ man föredrar är helt upp till en själv och vad man prioriterar högst i sin bettingupplevelse.